top of page

לאכול ירוק

 

 

 

כאשר אישה בישראל שולחת את בן זוגה להשליך את הפח, רוב הסיכויים שהויכוח יערוך יותר זמן מאשר פעולת ההשלכה עצמה. לעומת זאת, בביקורי האחרון באירופה נוכחתי להכיר תרבות שונה לגמרי,שם כאשר אחד מבני הזוג יוצא למשימת השלכת הפסולת, זהו זמן איכות ארוך ורציני ביותר לנשאר מאחור כיוון שהמיון, הסינון והפינוי במדינות אלו ל30 פחים נפרדים לפחות הוא לא דבר של מה בכך. משימה זו דורשת הפרדה מדוייקת של האשפה לעיתונים, בקבוקים, פלסטיק ולשאר הפסולת, עד שבסופו של דבר כל חלקיק מוצא את מקומו בשלום.

 

על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, במדינת ישראל כמות הפסולת גדלה בשיעור של כ־5% כל שנה. תושב ממוצע משליך כשני קילוגרם של פסולת מידי יום המצטברת לכיותר מחמישה מיליון טונות של אשפה בשנה. הרכב האשפה באחוזים מראה כי החומר האורגני מהווה 37.81% מכלל האשפה הביתית והוא דומיננטי במשקל האשפה בישראל. לעומת זאת, נפח חומרי הפלסטיק למיניהם, 34.49% מהנפח הכולל, מהווה את מרכיב הנפח הגדול ביותר באתרי האשפה.

 

חלק נכבד מהאשפה שלנו מקורו במטבח הבייתי וכיוון שעתדינו ועתיד ילדינו חשוב לנו, עלינו להתחיל לאכול לא רק בריא אלא גם "ירוק".

 

לאחרונה נחרדנו לגלות שבאיקאה לא עוד מחלקים שקיות בחינם ושיש לרכוש שקיות מפלסטיק או שק רב פעמי בתשלום על מנת לסחוב את כל פקלאותינו הביתה והיינו בטוחים שזו קנוניה

אנטישמית נגדינו. אך לא כך המצב, בשבדיה באמת גובים כסף בעבור שקיות ולמרבה הפלא זה עובד- כולם באים עם שקים רב פעמיים לקניות! כנראה שזו הדרך היחידה לגרום לאוכלוסיה להתחיל להתחשב בסביבה, כי עובדה ידועה היא שהאיבר הכי חשוב לנו בגופינו הוא הכיס.

 

אז למרות שאיקאה ו M&H כבר כבשו אותנו בסערה,עד שנהפוך בעצמינו למדינה מתוקנת בתחום זה, יש כמה דברים קטנים שאנו יכולים לעשות עבור עולם נקי וירוק יותר .

הכל התחיל באחד מן הימים בעודי מכינה סלט טונה משודרג ופותחת עוד ועוד קופסאות שימורים, חשבתי לעצמי מדוע לא קניתי קופסא אחת גדולה שהיתה חסכונית יותר גם כלכלית וגם סביבתית?

לאחר הזעזוע משיקול דעתי הלקוי התחלתי לחשוב באילו דרכים נוספות אוכל לשפר את בחירותיי על מנת ליצור את כמות הפסולת המינימלית במשק הבית?

לאחר מחקר קצר בנושא גיליתי לדעת שישנה אסטרטגיה ידועה לצמצום כמות הפסולת הביתית על ידי שלושת ה"למדים":

להפחית (Reduce)

להשתמש שוב (Reuse)

למחזר (Recycle)

ומכאן השמיים הם הגבול…

 

להפחית:

 

אריזות משפחתיות-

 

אמנם למי שמתקשה לשמור על הגזרה באופן כללי הייתי ממליצה לבחור באריזה המינימאלית ביותר שתענה על צרכיו ,אך מבחינה סביבתית האריזות האישיות הן אסון. עוד ועוד עטיפות ושקיות מיותרות והכל בשל חוסר היכולת שלנו לשלוט בעצמינו ואם נקנה ליטר גלידה לא נרגע עד שנסיים כל ביס. לכן אריזות משפחתיות מהוות תרגול טוב לשליטה עצמית בנוסף לשמירה על הסביבה.

 

שקיות נייר-

 

בדוכן הפיצוחים, הלחמים ובשאר המקומות שישנה האופציה, העדיפו שקיות נייר, הן מתכלות מהר יותר משקיות הפלסטיק.

 

להשתמש שוב:

 

שקים רב פעמיים-

 

בכל סופר מרקט ישנם שקים רב פעמיים לשימוש והיום אין צורך אפילו לקנות שק כיוון שרוב החנויות שמכבדות את עצמן מחלקות ביגוד או הנעלה בשק רב פעמי, כך שהעניין אפילו לא בהכרח כרוך בהוצאה כספית (מלבד השופינג כמובן)… ניתן אף להשתמש בקרטון גדול ולהכניס את כל השלל ישירות לתוכו.

 

כלים רב פעמיים- ואם אין ברירה אז עדיף שימוש בכלים חד פעמיים ממוחזרים או מנייר ולא מפלסטיק.

 

תיק אוכל-

 

הסבו את שקיות הניילון לתיקי\קופסאות אוכל רב פעמיים, גם מוסיפים לשיק וגם ידודיתיים לסביבה.

 

בקבוקים רב פעמיים-

 

מלאו מים מהברז לבקבוקי זכוכית (שומרים על הטמפרטורה לאורך זמן) ואחסנו אותם במקרר- מי הברז עוברים ביקורות תכופות של משרד הבריאות והינם מיועדים לשתייה! כך תחסכו גם בבקבוקי פלסטיק וגם בכאבי גב.

 

גדלו עשבי תיבול בגינה-

 

עשבי התיבול נוטים לנבול במהירות, מה שמאלץ אותנו לרכוש חבילות בתכיפות גבוהה. גידול עשבי התיבול בגינה מאפשר שימוש בכמות הרצויה והטרייה ביותר,מתי שנחפוץ ללא מעגל הרכישה

וההשלכה הבלתי פוסק.

 

ניגוב ירוק-

 

בזמן הבישול- התשמשו במגבות ומטליות רב פעמיות שניתן לכבס ולא בנייר חד פעמי.

 

למחזר:

 

מחזרו בקבוקים- בכל פינה ברחוב ישנם פחים למחזור בקבוקים, אל תשליכו אותם לפח- גם לא ידודיתי לסביבה וגם חוסם את כל הפח ומוביל אותנו להוציא שקית חדשה. המלצה שלי –הכינו פח ורשמו עליו שלט –"לבקבוקים בלבד" על מנת שלא תמצאו הפתעות בזמן הריקון.

 

מחזור בקבוקי זכוכית ופחיות אף יכול להיות עסק משתלם וישנן משפחות שלמות המתפרנסות מהנושא…

 

הגנה על הסביבה למתקדמים-

 

הפרידו בין פח אורגאני (קליפות,ירקות,שאריות אוכל) לפח אנאורגאני (פלסטיק,תרופות, קופסאות למיניהן)- אמנם דורש מעט ריכוז בעת ההשלכה,אך את הפח האורגני אפשר להסב כדשן ולטמון בגינה לשיפור היבול.

 

שמירה על הסביבה והוצאה קלורית:

 

רכבו על אופניים- כך תחסכו בדלק ובזיהום אויר זו דרך מצויינת לשרוף עוד כ500 קלוריות בדרך לעבודה.

 

עלו במדרגות ולא במעלית- הידעתם שעלייה במדרגות עשויה לשרוף עד כ600 קלוריות בשעה?!

(לאדם השוקל 70 ק"ג)

 

ובכלל, כל פעילות גופנית יום יומית תורמת להוצאה קלורית (טוב בשבילינו) ומפחיתה צריכת אנרגיה מזהמת לסביבה (טוב לכדור הארץ).

 

אם כל אחד מאיתנו יקדיש מעט זמן ומחשבה כיצד להפחית את הפסולת האישית שלו, אולי נזכה לראות יחד עולם נקי וטוב יותר.

 

bottom of page