איזון אכילה בחגים ואחריהם
שוב הגיעה תקופת החגים ואיתה ארוחות החג המפתות והשולחנות מלאים בכל המאכלים שאת הכי אוהבת.
כולם יושבים סביב השולחן ואוכלים להנאתם ורק את לא יודעת מה לאכול ופוחדת שהסוכר "יקפוץ". "טוב, לא נורא", את אומרת לעצמך, "מחר נחזור למוטב, זה רק פעם בשנה". אבל למחרת את שוב מוזמנת לארוחה והסוכר משתולל.
עם זאת, לעיתים קרובות אני נתקלת גם באנשים אשר חוששים לאכול מזונות מסוימים, הנחשבים עשירים בפחמימות, אך לרוב נאכלים בכמות קטנה יחסית. נכון שבצל, סלק וגזר הם ירקות הנחשבים לעשירים יותר בפחמימות, באופן יחסי לחסה או מלפפון, אך איני מכירה הרבה אנשים שאוכלים 5 בצלים או 7 סלקים בו-זמנית. בניגוד לכך, אם ניקח לדוגמא מיץ גזר, קל מאוד להגיע לכמות זו, לכן שתיית מיצים של פירות, כולל גזר, אינה מומלצת.
מה עושים?
בתיה אלימלך דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת, יועצת האגודה הישראלית לסוכרת א.י.ל תצייד אותך בכמה טיפים שיעזרו לך לעבור את תקופת החגים בשלום.
לפניכם עשרת ההרגלים שיעזרו לכם להיות מאוזנים גם בחגים:
1. שליטה על רמות הרעב- נסו להגיע לארוחה רעבים אך לא מורעבים. שביתת רעב במהלך היום לפני ארוחת החג תביא אתכם לארוחת החג רעבים מאוד. זכרו, ככל שאתם רעבים יותר, כך רוב הסיכויים שיהיה לכם קשה יותר לשלוט על כמות המזון שאתם אוכלים בארוחה.
2. תכנון נכון של הארוחות- במשך היום לפני ארוחת החג איכלו ארוחות קלות יותר כגון סלט או כריך מלחם מלא והשאירו את הארוחה העיקרית לערב החג עצמו.
3. בחירה נבונה של מנות הפתיחה- מנות ראשונות לעיתים טומנות בחובן כמות גדולה של פחמימות. לחם, חלה, סלטים המכילים תפוחי אדמה, תירס, בורגול ואפילו קינואה יכולים להוות את המנה הפחממתית שלכם בארוחה אם אתם זוכרים שאכלתם אותם ולא מגזימים במנות הבאות.
4. שלבו סלטים דלים בפחמימות בארוחה ואפילו התחילו בהם- סלט ירקות, סלט כרוב וסלט חסה מעניקים תחושת שובע ואינם מכילים כמות גדולה של פחמימות.
5. בעת הבחירה של המנה העיקרית, נסו לשלב מזונות דלים בפחמימה כגון דגים, עוף או בשר רזה. אם ישנן תוספות המורכבות מירקות כגון שעועית ירוקה או כרובית, הן יהיו עדיפות על תפוחי אדמה או אורז.
6. שתו הרבה מים והימנעו משתייה מתוקה. השתייה המתוקה כולל גם מיצים "טבעיים" ותירוש ומובילה לעלייה חדה בערכי הסוכר .
7. המשיכו למדוד סוכר לפני ולאחר הארוחה. בצורה כזו תוכלו לדעת מה ערך הסוכר שבו התחלתם את הארוחה ולפיו להחליט כמה פחמימות כדאי לכם לשלב בארוחה.
8. הקפידו על נטילת הטיפול התרופתי שלכם והשתדלו שלא לדלג על כדור או על זריקה. לאלו מכם המזריקים אינסולין, התאימו את כמות האינסולין המוזרקת על פי מדידת הסוכר וכמות הפחמימה שאתם מתכננים לאכול בארוחה.
9. הרבו בפעילות גופנית- זו מסייעת להוריד את ערכי הסוכר בצורה טבעית ועל הדרך גם תשרפו כמה קלוריות.
10. נסו לארגן פעילויות משפחתיות שאינן סובבות סביב ארוחות- יציאה לטיולים או סתם מפגש לקפה בחלק מימות החג יחסכו לכם הרבה ארוחות גדולות שרוב הסיכויים ולא הייתם עורכים לבדכם בבית.
ושיהיו לנו חגים שמחים ומאוזנים.
Comments