חנוכה כמעט כאן והיא גם...הסופגנייה.
החורף בפתח ועימו מגיע חג החנוכה. בתור ילדה אני זוכרת את החג כאחד האהובים עליי - בשל החנוכייה, השירים, הקישוטים ובעיקר בשל יום הולדתי שנופל תמיד בחנוכה. זו הייתה תקופה שמחה מתמיד ועוד לאחר תקופה "ארוכה" יחסית ללא חגים בכלל. ואילו היום, בתור מבוגרים, נראה שהרגש היחידי שמעורר בנו חג החנוכה הוא פחד. פחד לאכול מזונות משמינים, פחד מעליה במשקל ופחד מחוסר כוח רצון והתפתות לכל המטוגנים המלבבים המוצעים לנו במשך החג.
אם בעבר היו צצות הסופגניות תקופה קצרה לפני תחילת החג, היום אנו רואים את הסופגניות בכל מקום כבר חודש ואף חודשיים לפני תחילת החג- מה שמאריך ומותח עד מעבר לכל גבול את כוח הרצון הרופף ממילא שלנו, להתנגד למעדן המטוגן.
ראשית כל חשוב לי לציין את נחיצותו של השומן במזון שלנו ואת העובדה שיש לצרוך שומנים ברמה היומית בתפריט שלנו. למרות הטרנד העכשווי להסיר כל שומן אפשרי מן התפריט שלנו, המציאות היא שונה לגמרי. לשומן יש חשיבות גדולה בתפקודו של גוף האדם וכ30% מכמות הקלורית היומית שאנו אוכלים, אמורה להיות ממקור שומני. לשומן במזון יש תפקיד בבניית חומרים חשובים בגופינו כגון- מעטפות עצבי המוח, בניית הורמונים, בקרת טמפרטורת הגוף וספיגת ויטמינים חיוניים הכוללים ויטמינים A,E,D,K.
לכן ישנה חשיבות גדולה לצריכת השומן במזון והשאלה שעולה היא, איזה שומן כדי לנו לצרוך? סוגי השומן מתחלקים ל3 – שומן רווי -10%-7% מהקלוריות היומיות, שומן חד בלתי רווי 10% מן הקלוריות ושומן רב בלתי רווי 10% מהקלוריות היומיות.
מחקרים מראים כי צריכה עודפת של שומן רווי עלולה להוביל עם השנים להצטברותו על דפנות העורקים ככולסטרול "הרע" הLDL ולגרום לזירוז תהליך טרשתי- כלומר "לחסום" את העורקים וכלי הדם שלנו ובכך לעודד מחלות לב במיוחד אצל אנשים עם היסטוריה של מחלות לב במשפחה ועוד יותר אם עברו בעצמם אירוע לבבי כלשהו. עם זאת יש מקום בתזונה שלנו לשומן הרווי כיוון שגם לו חלק בתפקוד תקין של תאי הגוף.
היכן נמצא שומן רווי?
בעיקר במזונות מן החי כגון בשרים, גבינות, חמאה,שמנת, גלידה ועוד. כיוון שאיננו רוצים לעבור את ההמלצה לכמות שומן זה מהמזון- עדיף לבחור ממזונות אלו את המוצרים המכילים אחוזי שומן נמוכים יותר.
מהבשרים- להעדיף דגים, עוף ,הודו, מהבקר-פילה ,סינטה או כתף ומהגבינות- עד 5% שומן. כדאי להפחית מוצרי עתירים בשומן כגון בשר כבש, צלעות, קבבים, המבורגרים וגבינות עתירות שומן כגון גבינות צהובות ושמנת. בכך נפחית את כמות השומן הרווי המצויה בתפריטינו.
סוגים נוספים של שומנים בתפריט הם השומנים החד והרב בלתי רווים המצויים בשמן זית, בזיתים, בשמן קנולה,באבוקדו, טחינה, זיתים, אגוזים ,שקדים ודגי ים, אשר לא רק שאינם מעלים את הכולסטרול הרע ה "LDL" אלא גם יכולים להעלות את רמות הכולסטרול "הטוב" הHDL המסייע בפינוי השומנים מכלי הדם ופירוקם בכבד.
כמובן כדאי להימנע ככל הניתן משומן טראנס הלוא הוא שומן צמחי מוקשה, הנמצא בקרקרים, בורקסים,קורסונים,עוגות ועוגיות המכילים מרגרינה. שומן טראנס מעלה בצורה הניכרת ביותר את רמות הLDL בדם.
אז מה הבעיה בעצם באכילת יתר של מזונות שומניים?
הקלוריות! אם גרם פחמימה או חלבון "עולה" לנו 4 קק"ל, גרם של שומן "עולה" 9 קק"ל שזה יותר מפי 2.
ולכן אותה כמות מזון המכילה שומן תתרום לנו הרבה יותר קלוריות בכל ביס ולא בהכרח תביא עמה את תחושת השובע. האם אי פעם שבעתם משוקולד? מגלידה? רוב הסיכויים שלא…
עם זאת,חשוב לאבחן האם הבעיה נעוצה באמת בחג החנוכה או שזה הוא סימפטום מיני רבים של אורח חיינו הלא בריא באופן כללי? לדעתי- שוב מקרה שיצא מכל פרופורציה. במידה ואתם מנהלים אורח חיים בריא הכולל ארוחות מאוזנות ופעילות גופנית סדירה- אין סיבה למה אי אפשר לאכול סופגנייה בחג פעם בשנה.
אם ברוב ימות השנה אתם שומרים על תזונתכם- סופגנייה בחג לא תהיה הסיבה המוחלטת לעליה בלתי נשלטת במשקל. אם הבעיה היא בתמונה הגדולה, כדאי להתחיל בתהליך התנהגותי לתיקון המציאות הכללית ולא להתמקד דווקא בסופגנייה המסכנה.
ובכל זאת כולם כבר יודעים שהסופגנייה מכילה המון קלוריות וזאת בשל כמות השומן הרבה הנספגת לתוכה בזמן הטיגון וגם אינה מכילה מרכיבים החיוניים לגוף לתפקודו השוטף… במידה ואתם מהאחוז הקטן באוכלוסיה במשך השנה ששומר על המשקל בצורה מצוינת ובחנוכה משתגע מהסופגניות (וגם אם לא)- להלן מספר המלצות שיוכלו לסייע במאבק:
לוחמה פסיכולוגית:
הגדרת מטרה- האם אתם מתכוונים לשמור על המשקל בחג? לרדת במשקל?
לעלות במשקל ואחרי החג לנסות להוריד?
על פי המטרה שהגדרתם - קבעו עם עצמיכם כמה סופגניות אתם מתכננים לאכול.
נסו לעמוד בהסכם-זה יוביל להשגת המטרה ותחושת סיפוק והצלחה.
לוחמה התנהגויות:
אל תכניסו הביתה סופגניות! הפכו את הדבר "לפינוק" חד פעמי על ידי קניית הסופגנייה במאפייה וכך העניין יסתכם בסופגנייה אחת ולא בחבילה שלמה. במידה והסופגניות מיועדות לילדים\לאורחים- סיפרו בצורה מדויקת את כמות המשתתפים במאורע וקנו סופגניות בהתאם ללא הכפלה בריבוע ואקסטרות – עדיף שכל אחד יאכל אחת, מאשר שאתם תאכלו את הארבע שנותרו בקופסא.
נסו אלטרנטיבות אחרות מלבד לביבות וסופגניות מטוגנות- כיום יש מתכונים רבים ללביבות וסופגניות אפויות.
הביאו אתכם ירקות או סלטים שאותם תוכלו לנשנש במקום מזונות עתירים בקלוריות.
בחרו סופגניות קטנות ופשוטות ללא ציפויים ותוספות אשר מגבירות ואף מכפילות את כמות הקלוריות.
הקפידו גם בחג לשמור על אורח חיים אקטיבי ופעילות ספורטיבית. זכרו שאת חג החנוכה חוגגים 8 ימים
ולא יותר ואל תדאגו- אם עברנו את מצריים- נעבור גם את זה…
Comments