top of page

הרגלי אכילה

 

 

 

אולי שמעתם פעם על אנשים מיוחדים שכאלו שכאשר הם רעבים או בא להם לנשנש משהו הם פותחים את המקרר ומוציאים פלפל או מקלפים גזר ואוכלים אותו בשמחה במקום להתענג על חטיפים עתירי קלוריות כמו שוקולדים או מאפים מסוגים שונים? ובכן אלו הם האנשים שאצלם באופן יוצא דופן, לא השתבש מנגנון הרעב והשובע.

מסתבר שבתור ילדים מנגנון הרעב והשובע מאותת לנו בצורה נכונה מתי להתחיל ולסיים את הארוחה ומווסת את כמויות האוכל בצורה כזו שיספיק בדיוק ולא יהיה פחות או יותר מידי.

בשל כך, כיום הגישה הרווחת בילדים היא לא לכפות אכילה מכל סוג או כמות, אלא לאפשר לילד לווסת בעצמו את הארוחות תוך יציאה מנקודת הנחה כי אם אכל פחות בארוחה אחת, באופן טבעי בארוחה הבאה תהיה השלמה של הקלוריות הנחוצות וההפך.

עם זאת, לצעירנו הרב, עם השנים לנו המבוגרים נהרס כליל מנגנון זה ואין עוד  באפשרותנו היכולת לווסת את כמות וסוג המזון בצורה טובה.

 

בנוסף לכל זאת הגוף האנושי הוא מכונה מאוד יעילה וכל קלוריה עודפת שאנו בוחרים לאכול מעבר לכמות הקלוריות היומית הנחוצה לגוף על מנת לאפשר את כל התהליכים הפיזיולוגיים כגון- נשימה, פעילות הלב, העיכול, המוח וכו', לא תבוזבז ותיאגר במאגרי השומן שלנו להלן באזור הכרס והירכיים בעיקר.

 

ולכן, לרובינו אין ברירה אלא לווסת את כמויות האוכל שלנו בצורה מושכלת מתוכננת ונכונה ומכאן בא הצורך לסגל הרגלי אכילה נכונים.

 

כיום במציאות בה רוב היום אנו יושבים במשרד ולא קמים אלא לחדר האוכל, בנוסף לפיתויים הרבים החבויים בכל פינת רחוב, ישנו קושי לשמר משקל גוף בריא ועל כן  מתחילה ההשמנה ועימה התחלואה המלווה שיכולה לבוא לידי ביטוי במחלות כמו- סוכרת, פרופיל שומנים לקוי בדם, יתר לחץ דם, כבד שומני, הפסקות נשימה בשינה, צרבות  וכמובן גורם המוות מספר אחד בעולם המערבי- מחלות כלי הדם והתקפי הלב. וכמובן גם ההשלכות הפסיכולוגיות והחברתיות שבאות כפועל יוצא של הבעיה.

 

למי נחוצים הרגלי אכילה נכונים?

 

לכולם! רבות אני פוגשת דווקא אנשים רזים עם הרגלי אכילה גרועים ביותר כיוון שהם סבורים שאם הם רזים אז אין מה לדאוג. וכאן אני נתקלת בבעיה קשה שבה אנשים שסיגלו אורח חיים בעייתי במשך שנים מתקשים מאוד לשנות את אורחות חייהם בשל בעיה בריאותית כיוון שכל השנים היו רזים ולא הרגישו צורך בהקפדה על אכילה עד אשר קרה מקרה כלשהו שחייב אותם לשינוי.

לכן חשיבות אכילה נכונה לא שמורה רק לאלו המעוניינים לרדת במשקל אלא לכל מי שרוצה לשמר על גופו ובריאותו לאורך השנים.

 

שינוי הרגלים משמעו הפעולות שאנו "מכריחים" את עצמינו לעשות עד שאנחנו הופכים אותם להרגל.

 

אולי נצטרך לגרור את עצמינו למקרר להוציא ירקות ולחתוך סלט במשך חודש שלם אך לאחר שנתרגל לאכול סלט לארוחת הערב זה יהיה חלק בלתי נפרד מחיינו.

 

הסוד הוא ההתמדה- אם ניתן צ'אנס אמיתי להרגל שאנחנו יודעים שיוכל לקדם אותנו למטרה שאנו חפצים בה, לא משנה אם המטרה היא ירידה במשקל, שיפור אכילה או סתם גיוון, נראה בסופו של דבר שהשד לא כל כך נורא.

 

אנחנו חייבים לצאת מנקודת הנחה שהצורך העז למתוק בשעות אחר הצהריים או הכיסופים לקינוח לאחר הארוחה הם פועל יוצא של התנהגות שהרגלנו את עצמינו לפעול בה ולעיתים רבות לא עולה באותו קנה עם מטרתנו להיות חטובים ובריאים. וכמו שהרגלנו את עצמינו לפורענות מסוג זה או אחר, אפשר תמיד לשנות את המצב ולהרגיל את עצמינו להתנהגות אחרת באמצעות- התמקדות על הרגל בעייתי ומציאת אלטרנטיבה טובה ובריאה יותר.

 

שינוי בהרגלי האכילה הוא לא דבר של מה בכך והוא דורש בחובו השקעה, התמדה ויכולת להפסיק לעשות משהו שהורגלנו לעשות לפעמים במשך שנים, אך אני מאמינה כי כל אדם מסוגל לעשות שינוי ושההתמדה מנצחת. הרעיון הוא לא לחפש "גימק" מסוים שאולי יוריד אותנו במשקל באופן זמני, אלא לחפש משהו שאנחנו מרגישים עימו מספיק בנוח על מנת שנוכל לשמרו במשך שנים.

 

על פי תפיסתי ובתור אחת שעשתה שינוי בהרגלי האכילה ומנסה לשמר אורח חיים בריא במשך שנים רבות, מי שמצליח להשלים עם ההרגל החדש הוא זה שיצליח להתמיד ולשמר את הישגיו. מה הכוונה- אם אני אוכלת צלחת ירקות עשירה ולצידה כוס מים צוננים ואיני מרגישה בעונש או וקינאה עזה מידיי ביושבי השולחן השכן האוכלים פיצה טרייה בשקיקה, אז מבחינתי היה שווה את המאמץ.

 

אם אני מרגישה שאני מרווחיה מבחירותיי והמצפון שלי נקי מחרטות אז אני על דרך המלך בשימור הרגלי והישגיי. כמובן שאף אחד אינו מושלם ולא ניתן לנהל אורח חיים נקי ללא רבב של עוגת שוקולד או בורקס מעת לעת, אך אם ברוב ימות שנה אני מקפידה, רוב הסיכויים שגם אם אוכל עוגת יום הולדת פעם ב..אצליח לשמר את הישגיי לאורך זמן.

 

אז נסו ומקסימום זה יצליח…

 

bottom of page