top of page

הדרך הנכונה למדוד סוכר

 

נתנו לך מד סוכר אבל לא ממש הבנת איך להשתמש בו?

מדריך זה יסייע לך במידה ולא התפנית עדיין לקריאת חוברת ההסברה המצורפת למדריך או שלא עברת הדרכה על איך לבצע מדידות סוכר.

לפניך תקציר של הדרך הנכונה איך למדוד סוכר עם מד הסוכר הבייתי.

בכתבה זו תלמדי איך להשתמש במד הסוכר הבייתי שלך בצורה נכונה ואפקטיבית שתחסוך לך דקירות מיותרות ותוצאות שגויות.

מד הסוכר הביתי, המעניק לחולי סוכרת תמונת מצב עדכנית על ערכי הסוכר בדם, עבר עם השנים שכלולים המאפשרים בו שימוש קל ומהיר.

הכתבה הבאה פורשת בפניך את דרכי השימוש הנוחות, היעילות והמומלצות ביותר לשימוש במד הסוכר הביתי. כך תוכלי להפיק מהשימוש בו את התועלת המרבית בתכנון התפריט היומי ולהיות מאוזנת בזמן ההריון.


בניגוד למחלות כרוניות אחרות, בהן הטיפול התרופתי הוא קבוע וידוע מראש, כאשר מדובר בסוכרת, ההתנהלות של האכילה, נטילת התרופות והאינסולין יכולה להשתנות משמעותית על פי ערכי הסוכר הנמדדים. ואלו בעצם מנחים את הסוכרתי ואת הצוות הרפואי בהתאמת הטיפול כולו. זאת משום שביכולתם של גורמים שונים ביניהם טיב הארוחה או הפעילות הספורטיבית האחרונה, לשנות דרמטית את רמת הסוכר בדם ואת מינון הטיפול הנדרש בהתאם.

בשל כך, נעזרים סוכרתיים רבים במד הסוכר הביתי, אשר מספק תמונת מצב עדכנית לרמות הסוכר ובכך מאפשר למטופלים רבים לקבל תכנית טיפולית מותאמת אישית, שמסייעת להם ליהנות מאיכות חיים שאולי לא יכלו ליהנות ממנה בעבר בתקופה של לפני המצאת המד.

מדידת סוכר ביתית הינה אחת הדרכים החשובות והאפקטיביות יותר לאיזון ערכי הסוכר בדם ולכן כדאי לדעת איך למדוד סוכר בצורה ונכונה ולהתמיד בשגרת המדידות היומית.

אך לא תמיד היו אלה פני הדברים. בעבר, האמצעי השכיח ביותר לבדיקת רמת הסוכר בדם היה בדיקות הדם התקופתיות שהיו מספקות מידע נקודתי על 'הסוכר בצום'- ערכי הסוכר בבוקר הבדיקה ועל 'ההמוגלובין המסוכרר', ממוצע הסוכר בשלושת החודשים האחרונים. וכך, החולה היה מקבל תמונת מצב חלקית, לא מעודכנת ואף מוטה לעיתים, בין אם משום שלא צם מספיק שעות בטרם הבדיקה או משום שהיה אנמי.

לעומת זאת, מד הסוכר מאפשר לנו לבצע מעקב מדויק במשך היום על ערכי הסוכר בצום, לפני ואחרי האוכל. מעקב זה נקרא "עקומת הסוכר". מתוך עקומה זו, אנשי הצוות המתמחים בסוכרת כמו רופאים, יוכלו להסיק מסקנות רלוונטיות לגבי התאמת התכנית הטיפולית בצורה הטובה ביותר.

אך לא כאן מסתיימת תרומתו של מד הסוכר הביתי. עקומת הסוכר המתקבלת באמצעות השימוש בו מסייעת רבות לדיאטנית המתמחה בסוכרת להסיק מהו ההרכב המיטבי של ארוחות היום. לדוגמא, במידה ומדידה שהתקיימה שעה או שעתיים לאחר ארוחת הצהריים הצביעה על מדדי סוכר גבוהים, נוכל להסיק מכך שהרכב הארוחה לא היה אידיאלי ולשנותה בהתאם.

לדוגמא לאחר ארוחה עתירת פחמימות כמו צלחת פסטה גדולה או פיתה עם פלאפל, חומוס וצי'פס, לעיתים נוכל לראות ערכי סוכר גבוהים. זאת בהשוואה לארוחה הדלה יותר בפחמימות כגון דג צלוי עם סלט ירקות. מיותר לציין שלאחר צריכת מזונות עתירים בסוכר או שתיית מיצים נוכל גם לצפות לערכי סוכר גבוהים מהרצוי.

כמו כן ערכי סוכר גבוהים בצום יכולים להעיד על ארוחת לילה עתירת פחמימות כמו קערת פופקורן גדולה שנאכלה מול הטלוויזיה או אכילה לילית של פירות.

באמצעות מד הסוכר נוכל לפענח מגמות סוכר ולתרגם אותן להמלצות תזונתיות שיובילו לערכי הסוכר האופטימליים. באופן זה, המטופל לא יגיע למצבי קיצון של היפר והיפוגליקמיה (יתר ותת רמות סוכר בדם) שיש בכוחן לשבש את סדר היום ולהביא לחולשה, כאבים, התעלפויות ואף למוות. 


אז איך מודדים?

מדי הסוכר היום הינם מתקדמים יותר, מהירים יותר ודורשים כמות קטנה יותר של דם על מנת לתת מדידה. מדידת הסוכר, אם כך, עורכת זמן קצר יותר ומספקת תוצאה מידית תוך מספר  שניות. את מד הסוכר ניתן לרכוש במחיר מסובסד עם מרשם מרופא או מאחות. המד מיועד לכל מי שאובחן כסוכרתי או במצב של סוכרת הריון ולאנשים המצויים במצב של קדם סוכרת או שידועה להם היסטוריה של סוכרת במשפחה.

על המד: 

בעת רכישת המד יש לזכור לבקש מרשמים לציוד הנלווה-דוקרנים, מקלוני בדיקה וסוללות.

מד הסוכר והציוד הנלווה הם אישיים ואין להעבירם מאדם לאדם בעיקר משיקולי היגיינה וגם בשל השוני בין המכשירים בשוק.

יש לשאת את מד הסוכר בכל עת בתיק או בהישג יד וזאת על מנת לאפשר מדידה במידת הצורך.


ביצוע המדידה:

את המדידה יש לערוך עם ידיים נקיות ויבשות וללא חיטוי באלכוהול. חיטוי הידיים יכול לפגום בתוצאות הבדיקה.

במידה והמדידה נראית מוטעית או לא נכונה, מומלץ לשטוף ידיים במים חמימים וסבון ולנגבם היטב, ולאחר מכן לבצע מדידה נוספת על מנת לשלול טעות טכנית במדידה.

לא מומלץ לבצע מספר רב של מדידות עוקבות אחת אחרי השנייה בשל הסיכוי לסטייה בערכים.


סדר הפעולות בעת מדידת הסוכר:

שטיפת ידיים וניגובם

הכנסת מקלון הבדיקה למד הסוכר

החלפת המחט בדוקרן

כיוון הדוקרן לעצמת הדקירה הרצויה

הנחת מקלון הבדיקה מצד הטיפה עד למתן חיווי של סיום המדידה

הנחת המד על השולחן

המתנה לתוצאה

 

מה מיוחד במד הסוכר?

מד הסוכר מכיל בתוכו זיכרון, המציג את מדידות הסוכר. מומלץ לכוון את השעון והתאריך במד בסיוע הצוות הרפואי במרפאה, כדי לראות תוצאות מהימנות שנוכל להסיק מהן מסקנות על התנהגות הסוכר בדם במהלך היום.

המדידות מופיעות כממוצע של 7 ימים אחרונים, 14 ימים, 30 ואף 90 ימים אחרונים. הנתונים ניתנים להעברה למחשב, דרך תוכנה מיוחדת על מנת להפיק דוח מפורט של המדידות (ולכן חשוב לכוון את התאריך והשעה במכשיר). בנוסף, המד מכיל חיוויים וצלילים שונים שמאפשרים להבדיל בין מדידות לאחר ארוחה ותכנון תזכורות.

השימוש בדוקרן: 

השימוש בדוקרן הינו אישי, ניתן לניקוי אך מומלץ להחליף מחט לפני כל מדידה.

עצמת הדקירה- ככל שהמספר המצוין על חוגת הדוקרן יהיה גבוה יותר, כך תהיה עצמת הדקירה חזקה יותר. מומלץ לנסות לבצע דקירה על העצמה הנמוכה ביותר שמפיקה כמות מספקת של דם למדידה. במידה ולא נוצרת טיפה, יש להגביר את עצמת הדקירה עד להפקת טיפה מספקת.

מיקום הדקירה- המקום המועדף לביצוע הדקירה הוא האצבע. ניתן להשתמש בכל אצבע לסירוגין לשם ביצוע המדידה ועדיף לא לבצע מספר מדידות סמוכות באותה נקודה.

בחלק מהדוקרנים ישנם שני סוגי מכסים לדוקרן, אחד המשמש לבדיקה באצבע והשני (יהיה בדרך כלל בצבע שונה) עם פתח רחב יותר. סוגר זה יכול לשמש למדידה במקומות חלופיים.

המדידה באצבע לרוב תהיה מדויקת יותר ותאפשר מעקב מהיר יותר אחר השינויים ברמות הדם ולכן היא המומלצת ביותר. יחד עם זאת, באזור האצבעות ישנו ריכוז גדול של עצבים ולכן יכולה להכאיב יותר.

במדי סוכר שונים ישנה לעיתים האפשרות לבצע מדידות סוכר באזורים חלופיים כגון זרוע, כרית כף היד, ירך או שוק. בדיקות אלו יכולות להיות פחות מדויקות בשל הקרבה לוורידים, שיער גוף ועצמות. כמו כן מדידה במקומות חלופיים אינה מתאימים במקרים שרמות הסוכר אינן יציבות ובמקרים נוספים רבים. בשל כך מומלץ ועדיף לבצע מדידת סוכר מהאצבעות.

השימוש במקלון בדיקה (סטיק):

המקלון הינו חד פעמי ומיועד למדידה אחת בלבד. יש לוודא שהסטיקים מתאימים למד הסוכר (אין להחליף בין סטיקים של מכשירים שונים). כמו כן, יש לשים לב לתאריך התפוגה של המקלונים, מאחר שסטיקים שעבר תאריך התפוגה שלהם יכולים להראות תוצאות שגויות.

לא מומלץ לשמור את המקלונים במקרר או חשופים לשמש ישירה, ויש להשליכם עם הדוקרנים לפח אשמה מתאים לאחר השימוש.

על מנת לבצע מדידה, יש להניח את הסטיק מצידה של הטיפה ולתת לה להישאב בעדינות לתוכו. אין לגרד את הטיפה או להציף את הדוקרן בדם, מצבים אלו יכולים לגרום להטיה במדידת הסוכר ולחיווי של טעות (E).

אז עכשיו אתה יודעת איך למדוד סוכר בצורה הנכונה!

וקדימה להתחיל ליישם

בהצלחה

ואיזון נעים 

bottom of page