top of page

סודות ממטבחה של דיאטנית

 

 

 

באחד מאין ספור הקורסים שלקחתי במהלך לימודי המפרכים בתואר במדעי התזונה, העיר הפרופסור המלומד ש"ככל שהאוכל יותר בריא כך גם הוא פחות טעים", אז אני מצטערת לאכזב פרופסור, אבל עם קצת כלים והרבה יצירתיות גם האוכל הבריא יכול להיות מעורר התפעלות! ללא קשר לגודל וצורה אפשר לרכוש הרגלים קטנים שייסעו לשפר את חיינו ולשמר את בריאותינו.

 

פעמים רבות הטיחו בפניי את המשפט הידוע "מה את מבינה שהרי את לא סובלת מעודף משקל "? ובכל זאת, כיצד מצליחים לשמור על הגזרה עם כל השפע והפיתויים המוצעים בכל פינה? לפני שאענה על שאלה זו אשתף אתכם באחד מהמקרים שקרו לי שעזרו לחזק את עמדתי בנושא שמירה על המשקל. יום אחד בדרכי לתחנת הרכבת מהסטאג' שלי בבית החולים, הבחנתי ברצועות פלפלים צבעוניות שרועות על הכביש בצורה אקראית ביותר, בעודי מדלגת באלגנטיות על ערמת הויטמינים והסיבים התזונתיים המבוזבזת, וממשיכה בדרכי חשבתי לעצמי: "בטח אחת מחברותי המחוטבות אבדה את ארוחת הצהריים שלה". למרבה הפתעתי יום למחרת סיפרה אחת מחברותי שבעודה רצה לרכבת בחיפזון נשמטה קופסאת האוכל שלה על המדרכה ומעניין היכן תוכל לאתר את מנקה הרחובות בכדי שתוכל להתנצל בפניו. אז אם אתם חושבים שתמצאו בחורה צרת היקפים בסניף הקרוב של מקדולנס מזמינה דאבל וופר (שזהו סוג של המבורגר ענק כך אומרים), אתם טועים טעות מרה. כמובן שחייבים למתוח את הגבול במקום כלשהו ואין להסחף במתכונים הבריאים כל כך שלא ניתן להכניסם לפה ולו לטובת טעימה קטנה. עם זאת ישנן כמה נקודות מפתח היכולות לסייע לכל המעוניין בהכנת מאכלים בריאים ואכילים כאחד על פי המנטרה שאימצתי מאחד ממטופלי: בישול על פי שלושה עקרונות עקריים, שהאוכל יהיה: טעים, מהיר ובריא!!!

 

אז לאחר שהסתיימו החגים (לעת עתה) והחלטנו לשחזר את גזרתינו הנאה,נרתמנו ורתמנו את כל המשפחה, נפטרנו מכל הפיתויים והתמסרנו לגמרי לאימוץ אורח חיים בריא, מה בעצם כדאי לאכול???

 

בתור דיאטנית שגם שומרת על הגזרה אשתף אתכם בכמה מרזי המקצוע המטבח הבריא וטעים שלי:

 

אופה הלחם שלי-מה יכול להיות יותר נעים מריחו של לחם טרי הנאפה בביתכם ללא חומרים משמרים, ושאר התוספים הבלתי מזוהים למיניהם המוספים למזונינו. באופה הלחם ניתן להכין סוגים רבים של לחם ומאפים, ניתן להוסיף ללחם תוספות כגון אגוזים,גרעינים, עגבניות מיובשות,זייתים וכל העולה על רוחכם. בנוסף ישנה פונקציה שמאפשרת לכוון את השעה שבה אתם רוצים שהלחם יהיה מוכן ואפשר להגיע הביתה או לקום בבוקר לפרוסת לחם ריחנית וטרייה. לפני שאתם רצים ורוכשים לכם את מכשיר הפלא ,בידקו עם אחד מקרובי המשפחה,רוב הסיכויים שהוא מחביא בבוידעם מכשיר אחד שהשתמש בו פעמיים ומיצה את החוויה (כך אני השגתי את שלי). בסך הכל כל תהליך ההכנה דורש הכנסת החומרים לתבנית והפעלתו. את כל השאר (לישה והתפחה) המכשיר עושה בעצמו.

 

אני מוסיפה ללחם שמן זית ובכך מעלה את איכות השומן המצוי בלחם, שהרי שמן זית עשיר בנוגדי חמצון חזקים המסייעים במניעת סוגי סרטן רבים וכמו כן מורכב משומן חד בלתי רווי התורם לעליית הכולסטרול הטוב בדם.

 

*אזהרה למכורים ללחם יש להשתמש במכשיר עם שיקול דעת…

 

הסלט שלי- המרכיב החשוב והמרכזי בכל ארוחה. סיפור אמיתי:קרובת משפחתי הינה טבחית ממעלה ראשונה, כל ארוחה שלה הינה חגיגה קולינרית בפני עצמה, היא מבשלת, צולה,אופה, מאדה מכל טוב טורחת שעות במטבח וכשאני מגיעה ושואלת את שאלת הדיאטנית הבלתי נמנעת: "איפה הסלט" היא עונה: "לא היה לי כוח להכין סלט"…

 

אז איך מכינים סלט בפחות מדקה?

 

אני פותחת שקית עליי חסה/סייבי, זורקת חופן עגבניות שרי,חותכת פלפל צהוב,מלפפון ופטריות טריות, מתבלת ובתיאבון!!

 

רוטב המכיל שומן חיוני בסלט על מנת לסייע לויטמינים המסיסים בשמן להספג בצורה טובה בגוף. חישבו על צבעי מים-האם הם יתמוססו בשמן? לא. כך גם הויטמינים מסיסי השומן K, D ,E, A זקוקים לשומן על מנת להספג.

 

כיום בשוק ישנו מגוון גדול של רטבים דלי קלוריות החוסכים את מאמץ וזמן התיבול-שווה להחזיק במקרר כמה בקבוקים לגיוון ותמיד אפשר לתבל במעט שמן זית ולימון!

 

עשבי התיבול שלי- גינות רבות בשכונתי מתהדרות בפרחים צבעונים,שיחים ועצים רמים, אך בגינתי תוכלו למצוא לרוב עשבי תיבול. עשבי התיבול כגון טימין (קורנית),זעתר,אורגנו,מרווה, נענע,לימונית,עשב לימון ,צ'ילי ועוד מוסיפים אין סוף ארומות וטעם לתבשילים ובכך מפחיתים את הצורך בהוספת כמויות גדולות של שמן ומלח לבישול הביתי. התבלינים לא דורשים טיפוח רב ,הם שורדים גם בתנאים קשים (כגון נסיעות ארוכות ללא הסמכת שכן להשקיית הגינה וכדומה) והם נותנים המון בחזרה לכל תבשיל.אז במקום לקנות כל פעם שקית, עשו השקעה חד פעמית של כמה שקלים נוספים וקנו עציץ נענע-גם יותר חסכוני בטווח הארוך וגם ייתן לכם נענע טרייה במשך כל השנה.

 

אני מוסיפה עשבי תיבול למים חמים ואף קרים ויוצרת חליטת עלים ללא קפאין טעימה ומרווה…

 

הירקות הקפואים שלי- במידה ואינכם טיפוסי בוקר,כמוני ואין ברצונכם להשכים קום לשוק הקרוב על מנת לבחור את הסחורה הטרייה ביותר, ישנה תמיד האופציה של ירקות קפואים. הירקות הקפואים אינם מכילים חומרים משמרים ואף תהליך ההקפאה מסייע בשמירה על הכלורופיל המצוי בירקות הירוקים. השקיות נשמרות לאורך זמן ותמיד ניתן לאחסן כמה במקפיא למקרה הצורך אם לא הצלחתם להגיע לירקן באותו היום.

 

אם לא הצלחתי להגיע לכמות הירקות המומלצת היומית שלי (בין 5-7 ירקות ביום), אני שולפת שקית מהמקפיא ומקפיצה את הירקות בעזרת השילוש הקדוש של האוכל הסיני: ג'ינג'ר (זנגביל),צ'ילי ושום. ניתן גם להוסיף סויה,רוטב צ'ילי מתוק ומעט שמן סומסום ולהכין מוקפץ אותנטי וטעים במיוחד.

 

תבלינים- אין כמעט תבלין שאינו קיים בארון התבלינים שלי. התבלינים נותנים טעם וארומה נפלאה לאוכל ואינם מכילים קלוריות! אם תפתחו תפריט בהודו תתפלאו לגלות שכל התבשילים מכילים את אותם המרכיבים והשוני היחיד בין כל מאכל הם התבלינים המוספים הנותנים את היחודיות והטעם הנפלא לכל מאכל! התבלינים מסייעים להפחתת כמות המלח במזון ומוסיפים אף יותר!

 

התבלין האולטימטיבי שלי הוא פלפל חריף מכל הסוגים-בשקשוקה מצויה שלי תוכלו לפגוש לפחות 3 סוגי חריף:צ'ילי חריף מהגינה,פפריקה חריפה,פלפל שחור ואם חסרה חריפות- מעט גרגיגי צ'ילי יבש. הצ'ילי מכיל חומר נוגד חמצון חזק הפועל כנוגד דלקת ויכול לסייע במלחמה בטרשת העורקים ובמחלות לב וכלי דם.כמו כן הוא מסייע להפחתת הסיכון לכיבי קיבה ולסרטן הקיבה. הפלפל החריף תורם להגברת ייצור חום הגוף והגברת קצב חילוף החומרים עד כחצי שעה לאחר האכילה.

 

אז לאחר ששתלנו,בישלנו,תיבלנו ושבענו אולי נתחיל לאמץ אורח חיים בריא יותר,

 

וכפי שאמר הרמב"ם: ראשי התיבות של בריאות=בולם רוגזו יפחית אוכלו ויגביר תנועתו.

 

bottom of page