top of page
  • תמונת הסופר/תבתיה אלימלך

מהי הדיאטה הנכונה ביותר עבור סוכרתיים?

דל פחמימה, פלאו או תזונה ים תיכונית?

כך תבחרו את דפוס התזונה הנכון ביותר בכדי לשמור על ערכי סוכר תקינים בדם

הדיאטה הנכונה עבור חולי סוכרת
הדיאטה הנכונה עבור חולי סוכרת

קראתם על כל סוגי הדיאטות לסוכרת ומתקשים להחליט איזו הדיאטה היא הטובה ביותר עבורכם?

כתבה זו תעשה לכם סדר בסוגי הדיאטות השונות לסוכרת, מה מומלץ לאכול בכל דפוס תזונה ומהן ההטבות הבריאותיות האפשריות הטמונות בכל אחת מהן.


סיכום עקרי הדברים מתוך:

Nutrition therapy for adults with diabetes or prediabetes: a consensus report

18 אפריל 2019


ראשית האם בכלל הטיפול התזונתי הוכח כיעיל בשיפור תוצאות ערכי הסוכר בדם?

התשובה- כן!


ארגון הסוכרת האמריקאי ה ADA מדגיש את החשיבות הרבה של הטיפול התזונתי בסוכרת ואת היותו חלק בלתי נפרד בטיפול בסוכרת במהלך החיים.

מחקרים מראים שלטיפול התזונתי המותאם אישית עבור כל סוכרתי יש השפעה דומה ואפילו טובה יותר מהמצופה על הפחתה בהמוגלובין מסוכרר בהשוואה לטיפול תרופתי בסוכרת מסוג 2. הוכח במחקרים רבים כי הטיפול התזונתי על ידי דיאטניות קליניות מוסמכות מפחית את ערכי המסוכרר בעד כ 2% בסוכרת מסוג 2 ו 1.9% בסוכרת מסוג 1 בטווח של כ 3-6 חודשים.


אז איך יודעים מהי התזונה הנכונה ביותר עבור כל סוכרתי?

על פי המחקרים הקיימים כיום אין חלוקה אידיאלית מבחינת אחוזים לגבי הצריכה של פחמימות, חלבונים ושומן לכל האנשים אשר נמצאים בסיכון לסוכרת. ולכן חלוקת המזונות צריכה להיעשות על ההערכה האישית של דפוסי אכילה, העדפות מזון ויעדים מטאבוליים הכוללים: איזון סוכר, פרופיל שומנים וכדומה, רמת פעילות גופנית, העדפות מזון וזמינות.


צריכה של סיבים תזונתיים ממקור של ירקות, קטניות, פירות ודגנים מלאים או באמצעות תוספי סיבים בסוכרתיים או בטרום סוכרתיים עשויה לשפר במידה מסוימת בהפחתת המוגלובין מסוכרר.


צריכת הפחמימות האידיאלית הדרושה עבור בריאות אופטימלית אינה ידועה. הקצובה היומית המומלצת לאוכלוסייה הבוגרת שאינה סוכרתית עומדת על 130 גרם פחמימה ליום ונקבעה על ידי דרישת המוח לגלוקוז. דרישה אנרגטית זו יכולה להיענות גם על ידי תהליכים מטאבוליים של הגוף.


לגבי צריכת הפחמימות המומלצת:

עדיף שתהיה עשירה בסיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים ודלה בסוכרים מוספים, שומן ונתרן.

בנוסף לתזונה כמובן שמומלצת פעילות גופנית ובמידת הצורך התאמת הטיפול התרופתי על מנת להשיג איזון אופטימלי בערכי הסוכר.


וכעת נעבור לדפוסי האכילה השונים וההטבות הבריאותיות הטמונות ביישומן:


1. דפוס תזונה ים תיכונית:


תיאור התזונה:

מדגישה צריכת מזונות ממקור צמחי כגון: ירקות, שעועית, אגוזים וזרעים, פירות ודגנים מלאים

דגים ופירות ים

שמן זית

מוצרי חלב -כגון יוגורט וגבינה בכמות נמוכה עד מתונה

עד 4 ביצים בשבוע

בשר אדום בתדירות ובכמות נמוכה

יין בכמות נמוכה עד מתונה

הפחתה בצריכת סוכר מרוכז או דבש


הטבות בריאותיות אפשריות:

הפחתת הסיכון להתפתחות סוכרת

הפחתת המוגלובין A1C (ממוצע הסוכר בשלושה החודשים האחרונים)

הפחתה ב TG (טריגליצרידים- שומני הדם)

הפחתת הסיכון לאירועי לב וכלי דם גדולים (כגון התקף לב או שבץ).


2. תזונה צמחונית או טבעונית:


תיאור התזונה:

צמחוני:

ללא מזונות בשריים

OVO- כולל ביצים

ו\או LACTO- מוצרי חלב


טבעוני:

ללא בשר או מוצרים מהחי


הטבות בריאותיות אפשריות:

הפחתת הסיכון להתפתחות סוכרת

הפחתת המוגלובין A1C (ממוצע הסוכר בשלושה החודשים האחרונים)

ירידה במשקל

הפחתה בכולסטרול LDL ו ב NON HDL COL


3. דיאטה דלה בשומן:


תיאור התזונה:

צריכת ירקות, פירות

עמילנים- לחם, קרקרים, פסטה, דגנים מלאים, ירקות עמילניים

חלבון דל שומן כגון קטניות

מוצרי חלב דלי שומן

צריכה שומן נמוכה מ 30% מהסך הקלורי

שומן רווי פחות מ 10% מהסך הקלורי


הטבות בריאותיות אפשריות:

מפחית את הסיכון להתפתחות סוכרת

ירידה במשקל


4. דיאטה דלה מאוד בשומן:


תיאור התזונה:

ירקות עשירים בסיבים

קטניות

פירות

דגנים מלאים

מוצרי חלב ללא שומן

דגים וחלבון ביצה


בחלוקה לאחוזים מהסך הקלורי-

70-77% מהקלוריות ממקור של פחמימה

60 גרם סיבים

10% מהקלוריות ממקור של שומן

13-20% מהקלוריות ממקור של חלבון


הטבות בריאותיות אפשריות:

ירידה במשקל

הפחתת לחץ דם


5. דיאטה דלת פחמימה:


תיאור התזונה:

צריכת ירקות דלי בפחמימות- ירקות עליים, ברוקולי, כרובית, מלפפון, כרוב ועוד

שומן מהחי, שמנים מהצומח, חמאה ואבוקדו

חלבון ממקור של בשר, עופות, דגים, פירות ים, ביצים, גבינות, אגוזים וזרעים

פירות יער ולעיתים יותר ירקות לא עמילניים


צריכה מינימלית ממזונות הבאים:

פסטה, אורז, תפוחי אדמה, לחם ודברי מתיקה

26-45% מהקלוריות ממקור של פחמימות.


הטבות בריאותיות אפשריות:

ירידה ב A1C

ירידה במשקל

ירידה בלחץ דם

עליה ב HDL (הכולסטרול הטוב)

והפחתה ב TG



דל פחמימה, פלאו או קטוגני?
?דל פחמימה, פלאו או קטוגני

6. דיאטה דלה מאוד בפחמימה:


תיאור התזונה:

מגביל במידה רבה יותר מזונות המכילים פחמימות.

הרכב הארוחות מכיל יותר מחצי הקלוריות ממקור של שומן.


20-50 גרם של פחמימות לא כולל סיבים- ליצירת קטוזיס.

פחות מ26% מהקלוריות ממקור של פחמימה.


הטבות בריאותיות אפשריות:

ירידה ב A1C

ירידה במשקל

ירידה בלחץ דם

עליה ב HDL

והפחתה ב TG


DASH.7

גישות תזונתיות להפחתת יתר לחץ דם


תיאור התזונה:

ירקות, פירות

מוצרי חלב דלי שומן

דגנים מלאים, עופות

דגים

ואגוזים


הפחתה בצריכת:

שומן רווי, בשר אדום, דברי מתיקה ומשקאות ממותקים.

יתכן ומופחת בנתרן.


הטבות בריאותיות אפשריות:

מפחית את הסיכון לסוכרת

ירידה במשקל

הפחתה בלחץ דם


8.דיאטת פלאו:


תיאור התזונה:

בשר רזה, דגים, פירות ים

ירקות

ביצים

אגוזים

פירות יער


הפחתה בצריכת:

דגנים,

מוצרי חלב

מלח

שומן מעובד

וסוכר


הטבות בריאותיות אפשריות:

תוצאות לא אחידות

עדויות לא עקביות


לסיכום-

ישנם סוגים שונים של דפוסי אכילה שיכולים להוביל להטבה בריאותית.

על כן מומלץ לכל סוכרתי להבין ראשית ממה מורכבת כל דיאטה, מה ההטבות הבריאותיות הטמונות באימוץ שלה והכי חשוב עם מה יוכל להתמיד לאורך זמן.


בהצלחה

ואיזון נעים



517 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page